NANOTECHNOLÓGIA OTVÁRA DVERE INZULÍNOVEJ LIEČBE

Publikoval: ejrick van newman
5. mája 2024

Medzinárodný tím vedený výskumníkmi z Austrálie vyvinul systém využívajúci nanotechnológiu, ktorý by v budúcnosti mohol umožniť ľuďom s cukrovkou užívať perorálny inzulín. Vedci tvrdia, že nový inzulín by sa dal zjesť tabletou alebo dokonca vložený do kúska čokolády.

Nový nano nosič, testovaný na modeloch myší, potkanov a paviánov, by mohol pomôcť ľuďom s cukrovkou vyhnúť sa vedľajším účinkom spojeným s inzulínovými injekciami, ako je hypoglykémia (udalosť nízkej hladiny cukru v krvi, keď sa vstrekne príliš veľa inzulínu).

Tieto štúdie na zvieratách ukázali, že najväčšou silou nanomateriálu je to, že dokáže reagovať na hladinu cukru v krvi v tele. Povlak sa rozpúšťa a uvoľňuje inzulín, keď je vysoká koncentrácia cukru v krvi, a čo je dôležité, neuvoľňuje inzulín v prostredí s nízkou hladinou cukru v krvi.

Nový perorálny inzulín využíva typ nanomateriálu, ktorý pôsobí podobne ako kyselinovzdorný povlak na tabletách, ktorý ho chráni pred zničením žalúdočnou kyselinou. Ale tento nový povlak namiesto toho obklopuje jednotlivé molekuly inzulínu a stáva sa „nano nosičom“ – funguje ako kuriér, ktorý prenáša molekuly inzulínu v tele na miesta, kde potrebuje pôsobiť.

Odhaduje sa, že 422 miliónov ľudí na celom svete má cukrovku a približne 75 miliónov z nich si denne aplikuje inzulín. Každý rok sa cukrovke priamo pripisuje približne 1,5 milióna úmrtí. V roku 2021 sa odhadovalo, že viac ako 1,3 milióna Austrálčanov žije s cukrovkou.

Vedúci autor Dr. Nicholas Hunt z Fakulty lekárskych vied Univerzity v Sydney na Lekárskej a zdravotníckej fakulte tvrdí, že vývoj bezpečného a účinného perorálneho inzulínu je výzvou, pretože inzulín bol objavený pred viac ako storočím.

„Veľkou výzvou, ktorej čelil vývoj perorálneho inzulínu, je nízke percento inzulínu, ktorý sa dostáva do krvného obehu, keď sa podáva perorálne alebo pomocou injekcií inzulínu,“ hovorí Dr Hunt, ktorý je tiež členom Nano inštitútu Univerzity v Sydney a Centra Charlesa Perkinsa. „Aby sme to vyriešili, vyvinuli sme nano nosič, ktorý drasticky zvyšuje absorbciu nášho nano inzulínu v čreve pri testovaní v ľudskom črevnom tkanive.“

Pred-klinické testovanie na zvieracích modeloch zistilo, že po požití bol nano inzulín schopný kontrolovať hladiny glukózy v krvi bez hypoglykémie alebo prírastku hmotnosti. Nebola tiež žiadna toxicita.

„Náš perorálny inzulín má ďalšiu výhodu v tom, že výrazne znižuje riziko hypoglykemických epizód. Prvýkrát sme vyvinuli perorálny inzulín, ktorý prekonáva túto veľkú prekážku,“ povedal Dr.

Očakáva sa, že pokusy na ľuďoch sa začnú v roku 2025 pod vedením spin-out spoločnosti Endo Axiom Pty Ltd. Endo Axiom Pty Ltd založili profesorka Victoria Cogger, profesor David Le Couteur AO a doktor Nicholas Hunt po 20 rokoch výskumu.

Dr. Hunt a jeho tím boli motivovaní vyvinúť technológiu perorálneho inzulínu, pretože by mohla pomôcť zmierniť ekonomickú, zdravotnú a psychickú záťaž spojenú s liečbou cukrovky pre pacientov.

„Chceli sme venovať svoj čas vývoju úspešnej technológie perorálneho inzulínu, pretože veríme, že to pomôže ľuďom s cukrovkou mať väčšiu kontrolu nad ich stavom.“

Hlavná autorka profesorka Victoria Cogger, riaditeľka Výskumného inštitútu ANZAC, uviedla, že vývoj perorálneho inzulínu je vyvrcholením mnohých rokov vedeckého úsilia a spolupráce.

„Je úžasné vidieť publikovanú našu prácu, podporovanú Endo Axiom a dosahujúcu klinické skúšky – byť schopný zmeniť spôsob, akým liečime chorobu, ktorá postihuje toľko ľudí,“ povedala.

Profesorka Cogger povedala, že keď jej práca na vytvorení perorálneho inzulínu začala, bola to čisto vedecká otázka, ale potom sa na člena rodiny prejavil diabetes 1. typu.

„Život je zvláštny a počas toho bola moja rodina ovplyvnená diagnózou cukrovky 1. typu a skutočne som začala chápať realitu toho, aký je život na injekčnej inzulínovej terapii.

„Táto skúsenosť poháňala projekt mnohými spôsobmi a vytvorila impulz na zlepšenie života všetkých ľudí s cukrovkou. Dúfam, že pomocou ľahko dostupného perorálneho inzulínu dokážeme znížiť mnohostrannú záťaž diabetu.“

Zdroj: www.nanowerk.com

PREČÍTAJTE SI AJ

autor

ejrick van newman

Komentáre

0 komentárov

Pridaj komentár